maandag 13 juli 2015

Gelezen in juni

Elke maand had ik gezegd dus gaan we maar verder met juni ...

De negen prinsen van Amber (Roger Zelazny) (Reeks: Amber, deel 1) ****
Het vuur van Avalon (Roger Zelazny) (Reeks: Amber, deel 2)

De boeken zijn telkens gebundeld per 2 delen.

Heel aparte maar schitterende fantasy-reeks van Zelazny uit 1970. Laat George R.R. Martin nu een grote fan zijn! Aanrader voor wie van het genre houdt!Geen recensie op zoeken.bibliotheek.be (De VLACC).


Dertig dagen (Annelies Verbeke) ****

Prachtig geschreven boek. Ik ben natuurlijk wel een fan van Verbeke, dat moet ik er wel bij vermelden. Slaap en Reus las ik ook al.Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

De veertigjarige Senegalees Alphonse Badji is van Brussel verhuisd naar de Westhoek en heeft zijn onzekere, onstuimige muzikantenbestaan ingeruild voor de zekerheid als schilder en behanger en de stilte van een grensstreek waar ‘de dood het enige is wat in leven wordt gehouden’. Zijn vriendin Kat voegt zich enige tijd later bij hem. Hij is een zacht, gelukkig en breeddenkend mens. Omdat hij belangeloos openstaat voor anderen, wordt hij, hoewel hij een buitenstaander is, voor velen een vertrouwenspersoon, een ‘goeroe voor hun gemoedsrust’, wat volgens Kat vooral komt door zijn huidskleur, zijn ‘soutane van de geestelijke, het beroepsgeheim van de psychiater’. Helaas, dat kan niet goed gaan! Al snel blijkt de dualiteit: goed wordt verdrongen door slecht, een vriend ontpopt zich als een vijand, zoals ten volle blijkt uit het schrijnende slot van de roman. Verbeke (1976) is op dreef, met pakkende verhalen van vaak benepen burgers en sfeervolle, beeldende beschrijvingen van het stille landschap, en stelt actuele thema’s als racisme en vluchtelingenproblematiek op boeiende wijze aan de orde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten