Volgers

zaterdag 23 juli 2016

De boeken die ik heb gelezen in de maanden mei en juni

Allereerst wil ik reclame maken voor Kris, die nu de recensies schrijft op het nieuwsblog Bad republic. Ga maar eens lezen! 

En nu dan mijn gelezen boeken van mei en juni ...

Gij nu (Griet Op De Beeck) ***

Na Vele hemels boven de zevende en Kom hier dat ik u kus verwachtte ik ontzettend veel van deze kortverhalenbundel. Ik had bij het woord kortverhalen al moeten weten dat dit boek mij minder goed ging liggen. Maar toch: drie sterren, hoor. Ze schrijft gewoon zo vlot en ik lees haar boeken graag.


Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

De eerste zin 'Er moet betere ellende bestaan dan deze', zei ze, en ze lachte. De bejaarde Marcel en Colette maken een cruise op de Nijl. Colette schiet verdacht goed op met Thijmen. De avond nadien treft ...
In de vijftien verhalen uit Gij nu komt Griet Op de Beeck krachtiger en spitser uit de hoek dan in haar twee eerdere romans, al storen zinnen als ‘Trekt gij nog gauw uw kleren voor vanavond aan?’ nog steeds evenzeer als vroeger. Maar zo spreken haar oer-Vlaamse middenklassepersonages nu eenmaal, net als haar oer-Vlaamse middenklassepubliek, dat anders misschien nooit een boek zou vastnemen. Hoedje af dus voor deze Marc de Bel van de volwassenenliteratuur, die jammer genoeg haar verhalen meer dan eens de nek omwringt met een makkelijke moralistische laatste zin. ‘Iemand vermoorden is gemakkelijk,’ herinnert Marcel zich plots, ‘maar er daarna mee leven, dat valt nauwelijks te verdragen.’

Wat de golven brengen (Fabio Genovesi) ***

Ik kocht dit boek louter omwille van de cover en ja, ook wel omwille van de korte inhoud. Het verhaal sprak mij heel erg aan maar de taal dus niet zo. Daarom drie sterren. Een boek voor tussendoor.

 
Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Luna is albino, slechtziend en spierwit en wordt veel gepest op school. Haar broer Luca en haar alleenstaande moeder maken het leven leuk door naar het strand te gaan en schatten te zoeken. Haar broer beschrijft dan alles wat ze niet kan zien en maakt de wereld mooier. Zijn leraar zet Luca aan de reis van zijn leven te maken en haalt Luca’s moeder over haar zoon te laten gaan surfen in Frankrijk. Op reis komt Luca om het leven. Zijn moeder stort in, zijn leraar voelt zich schuldig en Luna zoekt in de schatten op het strand naar bovennatuurlijke tekenen van haar broer om door te kunnen gaan met haar leven. Een roman vol karakters die elkaars tegenpolen zijn en elkaar erg mooi aanvullen. Door de diversiteit aan personages en hun acties is er naast verdriet en drama ook plaats voor humor en plezier. Daarnaast is het taalgebruik eenvoudig en wordt de actieve werkwoordsvorm gebruikt, wat bijdraagt aan een betere en directe beleving. De Italiaanse auteur (1974), bekend van de roman 'Vissen voeren' deed vier jaar over deze roman. Liefhebbers van Paolo Giordano halen hun hart op aan deze roman. Een prachtige beschrijving van hoe verschillende personen omgaan met de dood van een geliefde. Vooral Luna’s perspectief, kinderlijk en dapper, komt goed uit de verf.

Jij zegt het (Connie Palmen) *****

Subliem boek van een gevierd auteur. Prachtige taal, interessant verhaal. Al moet je je wel even inlezen.  
Vijf sterren en absolute aanrader!


Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Het huwelijk van Sylvia Plath (1932-1963), de Amerikaanse dichteres en schrijfster van de autobiografische roman 'The bell jar', met de Engelse dichter Ted Hughes (1930-1998) klonk als een sprookje, maar de bipolaire stoornis van Plath en Hughes' relatie met de dichteres Assia Wevill verstoorden hun relatie zodanig dat Plath uiteindelijk zelfmoord pleegde. Door bewonderaars van Plath werd Hughes later vaak gezien als de oorzaak van haar veel te vroege dood en als zodanig verguisd; zelf heeft hij nooit op die beschuldigingen gereageerd, maar in deze fictieve autobiografie geeft Connie Palmen hem alle ruimte om zijn kant van het verhaal te vertellen. Hoewel we hier veel over Hughes' persoonlijkheid leren, gaat de roman toch ook weer vooral over Plath: haar fixatie op haar overleden vader, haar verstikkende liefde, haar impulsieve gedrag, haar bipolaire stoornis inclusief enorme woede-uitbarstingen, haar poëzie en haar incidentele doodsdrift. Een boeiend psychologisch portret, zeer goed en bloemrijk geschreven en met een fascinerende persoonlijkheid als onderwerp.

Stripreeks De grote dode (Loisel) ****

Op aanraden van een goede kennis las ik weer wat prachtige stripverhalen waaronder deze reeks. Vier sterren, absoluut!


Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Loisel, de man van stripklassiekers zoals 'Op zoek naar de tijdvogel' en 'Magasin General', presenteert weer een nieuwe serie, dit keer getekend door Mallié, een nog vrij onbekende tekenaar. De hoofdpersonen zijn Pauline en de eenvoudige Erwan. Pauline probeert een huisje ergens op het platteland van Bretagne te vinden om zich in alle rust voor te bereiden op een tentamen. Dat gaat niet geheel vlekkeloos en daardoor ontmoet ze Erwan. Voordat ze het eigenlijk zelf weet, gaat ze de volgende dag met hem mee naar een oude blinde man, Christo. Hij weet alles over 'het kleine volk' die in een soort parallelle wereld van de onze leven en hoe daar te komen. Dat gebeurt met behulp van bijentranen. Pauline vindt dit allemaal vreselijk idioot, tot dat ze het zelf probeert. Ondertussen is Erwan al bezig met een belangrijke missie om samen met 'het kleine volk' een rite uit te voeren. Al met al een typisch Loisel-verhaal, vol met rare wezentjes en opvallende vrouwen. De tekeningen doen erg denken aan 'Op zoek naar de tijdvogel'. Een veelbelovend begin.

Stripreeks Magasin général (Loisel) ****

Weer een echte aanrader dus vier sterren!

  
Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Realistisch stripverhaal met tekeningen en teksten van Régis Loisel en Jean-Louis Tripp. Dit verhaal speelt zich af op het Franstalige platteland in Canada tijdens het interbellum. De eigenaar van de dorpswinkel overlijdt op 45-jarige leeftijd, waarna zijn vrouw Marie de winkel in haar eentje voortzet. De nieuwe pastoor helpt met het bouwen van een boot en haalt en passant een stelletje vechtersbazen uit elkaar. Prachtige sfeertekeningen en puntige dialogen maken dit album tot een boeiend geheel.

Op zoek naar de tijdvogel (Loisel) ****

Opnieuw een fantastische stripreeks. Vier sterren.


Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Met 'De hoorn van Ramor' werden in 1981 de tot dan toe onbekende tekenaar Loisel en scenarist Letendre in Frankrijk op slag beroemd. Het verhaal speelt zich af op de planeet Akbar waar een kritieke situatie ontstaat als de dag van de verandering dichterbij komt. De god Ramor, die al eeuwen gevangen zit in een schelp, zal zich op die dag bevrijden en wreken. Zo begint de queeste van de dochter van de heks Mara: Hermelijn, haar diertje Donselaar, de ruwe Bolster en de rest van haar gezelschap op zoek naar de tijdvogel. 'Op zoek naar de tijdvogel' is zoals alles in het fantasygenre, een eenvoudig verhaal over de strijd tussen goed en kwaad. In dit genre verschenen de laatste jaren heel veel stripverhalen, maar de aandacht voor details en karakterontwikkeling tilt deze strip boven vele soortgelijken uit. 'Op zoek naar de tijdvogel' is een serie die vooral de wat oudere jeugd (die ook is gei͏̈nteresseerd in videogames en wargames) en volwassen lezers aan zal spreken.

Geroerd (Emma Donoghue) *****

Weer genoten van een boek dat geschreven werd door één van mijn favoriete auteurs. Het is een psychologische roman die een zeer rijke taal bevat. Ook van het verhaal genoot ik. Geroerd verdient absoluut vijf sterren!


Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

De zeventienjarige Maria studeert wiskunde en kunstgeschiedenis in Dublin. Ze vindt een kamer bij twee vriendinnen, Ruth en Jaël. Overdag volgt ze colleges, 's avonds maakt ze kantoren schoon. Als ze ontdekt dat Ruth en Jaël lesbisch zijn, is dat voor Maria een hele schok, mede door haar rooms-katholieke opvoeding. Toch blijft ze bij de twee vrouwen wonen omdat ze zich thuisvoelt in de sfeer van warme vriendschap. Enkele relaties met medestudenten lopen op niets uit. Als Jaël en Ruth ruzie krijgen, verlaat laatstgenoemde de flat en verklaart Jaël Maria haar liefde. Maar dan dringt opeens tot Maria door wat ze in haar hart al lang heeft geweten en gaat ze op zoek naar Ruth. Een fijngevoelig verhaal waarin liefde, vriendschap en warmte centraal staan, maar dat ook een scherp tijdsbeeld geeft van het hedendaagse Dublin. 

En jij, wat las jij de laatste tijd? Ik lees het graag in de reacties.
Vergeet zeker niet om af en toe (of elke keer!) mee te doen met de read-a-thons van Kathleen van Verbeelding! Toevallig is er deze week eentje bezig. Zoveel mogelijk lezen in één week tijd, dat is de bedoeling. Alle info vind je in haar Verbeelding Bookclub op Goodreads. Mij vind je daar ook onder de nick name lies. Het boek dat ik nu aan het lezen ben is: Gevallen God (A God in ruins) van Kate Atkinson. Voeg mij zeker toe. Hoe meer zielen (vriendjes), hoe meer vreugd (hoe beter)!

1 opmerking:

  1. Ik heb "wat de golven brachten" gekocht op een uitverkoop toen ik zag dat jij het aan het lezen was, wel nog niet in begonnen.

    Ik was ook geen echte fan van de kortverhalen, ik bleef wat op mijn honger zitten maar "jij zegt het" vond ik ook beter

    BeantwoordenVerwijderen