zondag 1 mei 2016

Gelezen in maart en april

De kristallen sleutel (Manon Spierenburg, reeks: Out there, deel 1) **

Dit vond ik echt een slecht boek vandaar slechts twee sterren. Het is veel te vaag geschreven en bevat weinig uitgediepte personages. Totaal geen aanrader dus! Ik verwijs het nog net niet naar de prullenmand omdat het verhaal op zich mij wel een beetje aansprak.


 Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Vier kinderen, tussen de 10 en 16 jaar, en twee volwassen worden wakker in een onbekend landschap. Niemand herinnert zich hoe ze daar terecht zijn gekomen. Na een lange, barre voettocht blijkt dat ze in Out There zijn, een dimensie waar je na de dood terecht kunt komen. De enige mogelijkheid om Out There te verlaten is via de Exit. De Exit kan alleen geopend worden met je persoonlijke kristallen sleutel. Een zoektocht naar de sleutels volgt. Een eigenaardig en avontuurlijk fantasyverhaal. De personages zijn divers: zo zijn er onder andere de ongeneeslijk zieke, 12-jarige Olivia, de 10-jarige nerdy jongenstweeling Jan en Willem, en Bon Jon, een verslaafde rockster. Out There is een mix van de wildernis, het verleden en een sprookjeswereld. Het verhaal zit vol verwijzingen die niet altijd door de doelgroep opgepakt zullen worden (de grotvergelijking van Plato, Don Quichotte). Soms is het niet helemaal duidelijk waar het verhaal naartoe gaat en mist het daardoor vaart. Manon Spierenburg (1968) schreef eerder de kinderserie 'De vier van Westwijk'. Een zeer eigen, wonderlijk fantasyverhaal.

Verlies (Emma Donoghue) *****

Magisch boek!! Ik deed er zolang over omdat ik echt elke zin tot mij wou laten doordringen. Prachtige taal, fantastisch uitgediepte personages, subliem verhaal. Lees dit boek!


  
Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)Pens minnares Cara komt om bij een auto-ongeluk en in de roman wordt beschreven hoe Pen gedurende de zeven dagen na het ongeluk deze slag probeert te verwerken. De laatste jaren woonde Pen bij Cara en haar vader in huis, zonder dat de oude man besefte dat de twee vrouwen een relatie hebben. Ook Cara's zuster, een zakenvrouw die al meer dan tien jaar in de VS woont, is verrast door de ware aard van de relatie tussen de twee vrouwen. Maar tijdens de dagen vóór en na de begrafenis komen ze wat nader tot elkaar en krijgt ze door haar gesprekken met Pen meer begrip voor wat zich tussen de twee vrouwen heeft afgespeeld. Met behulp van flash-backs ontwikkelt zich het verhaal over de liefde tussen Pen en Cara die begonnen is op een strenge meisjesschool. Voor Pen is Cara altijd de enige ware geweest, maar andersom was het anders. Cara had vrijages met andere vrouwen en eenmaal ook met een man. Pen leerde te wennen aan de pijn van het tijdelijke afscheid, maar met het definitieve afscheid heeft ze grote moeite. Boeiende roman met een perfecte balans tussen tedere romantiek en nuchtere humor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten