vrijdag 4 maart 2016

Gelezen in februari

De kunst van het crashen (Peter Verhelst) ****

Ik houd van de taal van Verhelst. Ooit las ik 'Tongkat' en da's lang één van mijn favorieten gebleven. De meningen over dit boek zijn verdeeld. Ofwel ben je voor ofwel ben je tegen. Ik ben in ieder geval 100% voor.


Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)


In april 2013 vliegt Verhelst (1962) drie keer met zijn auto over de kop. Het is een wonder dat hij nog leeft. En gelukkig maar, want na het zien van de brokstukken van zijn auto bedenkt hij de opzet voor deze prachtige roman. Van brokstukken van verhalen wordt opnieuw een groot verhaal gevormd, met alle problemen van dien. De verschillende brokken verhalen lijken allemaal iets met het leven te maken hebben en spelen zich af in allerlei tijdslagen. Van een jongen die schildert in een dierentuin gaan we naar een jungle, om vervolgens te lezen over een vliegtuigongeluk en uit te komen bij het eiland Sandy. Op dat eiland krijgen alle vermiste mensen die verloren gaan een plek, maar ook de dodo’s, sabeltandtijgers en de sokken die na elke wasbeurt verdwijnen. Het eiland staat symbool voor de tussenplek waar Verhelst was gedurende de drie seconden die verloren zijn gegaan tijdens de crash. Verhelst probeert het grote ontroostbare verlangen naar aanwezigheid te dichten door telkens iets aanwezig te stellen, zo ook in deze autobiografische roman. En altijd in een zeer poëtisch, beeldend taalgebruik. Een prachtig, ontroerend verhaal over de diffuse ruimte en tijd tussen leven en dood. Voor mensen die van experimentele literatuur houden.

Bibliotheek der zielen (Ransom Riggs, reeks: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, deel 3) *****

Prachtig boek. Young-adult. Ik las het voor mijn werk maar in de eerste plaats omdat ik deel 1 en 2 ook prachtig vond. Echt van genoten!Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Nog geen recensie beschikbaar in DE VLACC.

Het Potlood (Guido Kees)

Dit is een jongerenboek dat ik ook las voor het werk. Weer een aanrader al vond ik bovengenoemd boek stukken beter. Het is gewoon een beetje voorspelbaar. 
Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be) ***

Middelbare scholier Tom is een einzelgänger, maar ook een zeer getalenteerd tekenaar. Zijn leven verandert compleet wanneer hij in de antiekwinkel van zijn moeder een oud potlood ontdekt. Al direct voelt hij een siddering wanneer hij het oppakt. Het potlood blijkt magische krachten te bezitten; dingen die Tom ermee tekent komen tot leven. Samen met Lisa, de populairste leerling van school die hij beter leert kennen door haar opa die vaste klant is in de antiekwinkel, probeert hij het mysterie rond dit potlood te ontrafelen. Want er trekt een spoor van vandalisme en geweld door de stad sinds Tom het potlood heeft gebruikt en hij is zijn leven niet meer zeker. Spannend, modern avonturenverhaal dat boeit vanaf het begin en je niet snel loslaat. Met een verrassend einde dat weleens de opmaat zou kunnen zijn naar een nieuw avontuur. 

Logicomix (Apostolos Doxiadis en Christos H. Papadimitriov) *****

Graphic novel over wiskundefilosofie. Interessant ook al begreep ik niet alles. Aanrader van collega. Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be) ***

Na talloze stripdocumentaires, stripbiografieën en verstrippingen van literatuur is duidelijk dat je met een stripboek elk onderwerp kunt vertellen. Maar om een stripboek over Bertrand Russells zoektocht naar de grondslagen van de wiskunde tot een leesbaar verhaal te maken, is veel vakmanschap en verteltalent nodig. Het verhaal is opgedeeld in drie vertelniveaus. Allereerst is er de zoektocht van de auteur Apostolos, die tijdens het werken aan het boek overlegt met een vriend die computerwetenschapper is en dus een expert is in wiskundige logica. Daarnaast lezen we dat Bertrand Russell een lezing geeft vlak na de Duitse inval in Polen. Men verwacht van hem als verklaard pacifist dat hij zich uitspreekt tegen inmenging van Amerika (nadat Groot-Brittannië Duitsland al de oorlog verklaarde). Het derde deel van het verhaal zijn flashbacks van Russell tijdens zijn lezing over de zoektocht naar de waarheid. Die zoektocht is een sterk geromantiseerde biografie, die zo goed verteld wordt dat je als lezer ook echt benieuwd bent naar de oplossingen van de wiskundige formules. 'Logicomix' is een aantrekkelijk getekend, intelligent verteld verhaal over een onwaarschijnlijk, maar origineel onderwerp. Het verrassende is dat het ook leesbaar is voor mensen die niets van wiskunde af weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten