Volgers

vrijdag 18 december 2015

Gelezen in september en oktober

Het is al een hele tijd geleden dat ik nog eens blogde maar je kent het wel. Dit komt er tussen, en dan dat en dat. Maar ook: nu heb ik terug zin om te bloggen. Dus here we go!

De mythe van Methusalem (Jo Claes) ***

Dit boek las ik voor onze leesclub. Thrillers zijn niet echt mijn ding maar deze gaf ik toch drie sterren. Jo Claes was op de avond van de leesclub onze gast en dat was echt een meerwaarde voor het boek. Al bleef ik ook een beetje op mijn honger zitten. Toch werd het een zeer onderhoudend gesprek tussen de moderator en de auteur. We nodigen trouwens elk jaar één keer een auteur uit voor onze leesclub. Het boek blijft een aanrader voor wie van thrillers houdt.



Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Hoofdinspecteur Thomas Berg, werkzaam bij de politie van Leuven, die in eerdere romans van de auteur optrad, wordt betrokken bij het onderzoek naar twee raadselachtige moorden. Deze moorden, gecamoufleerd als zelfmoorden, staan in verband met een ontdekking in een laboratorium voor stamcelonderzoek: een middel om veroudering af te remmen. Het hoofd van dit lab, Kostas Mamidakis, wordt op Kreta vermoord. Daarna vindt journalist Andreas Kurver, die een onthullend artikel over deze ontdekking wilde publiceren, op gewelddadige wijze de dood. Een mysterieuze vrouw, die werkzaam was op dit laboratorium, staat in het centrum van de belangstelling, hoewel er ook anderen voor verdenking in aanmerking komen. Een oude foto speelt steeds een belangrijke rol bij het speurwerk. Berg weet de zaak tot een goed einde te brengen, maar hij blijft ontgoocheld en met vele vragen achter. Deze detectiveroman is spannend en geeft iets meer dan gebruikelijk is in dit genre. De lezer wordt ook geconfronteerd met medisch-ethische vragen, mythologische figuren, bijbelverhalen en opera's. Om deze reden is de uitgave vooral bestemd voor de iets meer geavanceerde lezer van dit genre. 


Wat alleen wij horen (Saskia De Coster)  ***

Ik ben al jaren fan van De Coster maar deze roman stelt mij lichtjes teleur. Het begon veelbelovend maar halverwege zakte mijn aandacht toch naar een dieptepuntje. Misschien omdat ik na 'Wij en ik' enorm veel van haar verwachtte? Daarom dus: drie sterren en geen vier. Vijf sterren geef ik zelden.


Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

De bewoners van een flat met veertig huurappartementen aan de rand van een grote stad krijgen op een dag te horen dat het gebouw binnen een halfjaar gesloopt zal worden. De verteller belicht uitvoerig welke effecten die beslissing heeft op het leven van de vijf belangrijkste personages: George (bereisd en licht dementerend), Melanie (gescheiden radiopresentatrice), Claus (fantasierijk zoontje van Melanie), Anton (vrijgezelle bewaker in een supermarkt en conciërge van het flatgebouw) en Erin (zus van Anton en succesvol schrijfster). Het wel en wee van de talrijke andere personages komt slechts summier aan bod. De ‘microwereld’ van de flatbewoners is een afspiegeling van de ‘grote’ wereld, waarin ook van alles niet deugt of misgaat en mensen ook vaak nogal gelaten reageren op veranderingen en ingrijpende gebeurtenissen. Het verhaal - waarin werkelijkheid en verbeelding, het komische en het serieuze elkaar afwisselen - heeft een originele en heldere structuur, is sterk scenisch van opbouw en geschreven in een virtuoze (maar niet geheel vlekkeloze) taal vol verrassende beelden. Een sprankelende roman over de manieren waarop mensen omgaan met veranderingen en over elkaar kruisende levens. Een boek dat veel lezers zal boeien!


Hard hart (Ish Hait Hamou) **

Het verhaal op zich heeft wel iets maar wat ik mis is 'taal', mooie beeldende taal. Niet echt een aanrader ...




 Recensie (Bron: De VLACC, zoeken.bibliotheek.be)

Debuutroman van de 26-jarige Belg, vooral bekend als hiphopdanser, choreograaf en jurylid van het tv-programma 'So you think you can dance'. In een interview zegt hij dat voor hem schrijven even belangrijk is als dansen. Met dit boek heeft hij dat trachten te bewijzen. In België beleefde het boek al drie drukken in één maand tijd. Het is een romantisch liefdesverhaal met een zwart randje. De ik-verteller, Tom MacLeigh, verruilt zijn liefdeloze ouderlijk huis voor een studentenbestaan in Boston. Daar raakt hij in de ban van de mooie Rachelle, maar hij is te verlegen om er iets mee te doen. Als het happy end nadert, blijkt alles toch anders in elkaar te zitten dan de argeloze lezer dacht… De plot is aardig bedacht, hoewel niet écht origineel, maar de uitwerking laat wel te wensen over. De personages gaan niet echt leven, de omgeving evenmin. Als het verhaal zich afgespeeld had in Leuven in plaats van in Boston, had dat niets uitgemaakt. Kortom, een goed bedoelde, maar nog onrijpe roman van een jonge auteur.

2 opmerkingen: